Bollpil, Salix fragilis ‘Bullata’

Bollpil är ett välanvänt träd här uppe i Norrland. Det är även känt under namnen klotpil och knäckepil, på engelska kallas träden Crack Willow vilket ungefär är samma namn som Knäckepil.

Det är ett träd som tål både vind och snö bra, det är härdigt till zon 6-7, dvs nästan hela landet. Som man hör av namnet är kronan formad som ett klot och ger väldigt spännande uttryck i en trädgård.

Trädet blir upp till 8 m högt och kan bli ungefär lika brett i diametern om man inte beskär in kronan då och då. I Skåne ser man många bollpilar som blivit hamlade, det är inte lika vanligt i Norrland men vissa exemplar kan man hitta. Genom att hamla trädet håller man ner kronan på det om man t ex har planterat det för nära en vägg.

Så här ser en hamlad bollpil ut efter många år. Kronan är liten i jämförelse till stammen.

Detta är en stor bollpil som växer i ett läge där den trivs bra. Riktigt vacker med sin runda form även på vintern.

Ett bra exempel på hur man inte ska göra. Som ni ser har det kommit nya grenar på det stympade trädet, men det är inte rätt sätt. Rätt sätt är självklart att hålla ner storleken på trädet från början, om man valt ett träd som är för stort för utrymmet. Det här tillvägagångssättet förkortar trädets livslängd väldigt drastigt.
Gör inte så är ni snälla, kontakta mig innan ;)

Berätta för dina vänner:

This entry was posted in Träd, Trädgård. Bookmark the permalink.

2 Responses to Bollpil, Salix fragilis ‘Bullata’

 1. Annika Jormelius says:

  10 jättelika bollpilar på tomten här i Mälardalen! Vi har bott här i 10 år och inte gjort någonting åt träden. Nu växer de in i varandra. Vad ska vi göra?
  Träden kan vara 15-20år gamla. En arborist vill ha ca 35.000 f.a. beskära och forsla bort grenar. Det blir bara “stumpar” upptill, har vi förstått.
  Tacksam för tips!
  Hälsningar
  Annika Jormelius

  • Emma Ershag says:

   Det är lite svårt att svara på utan att själv ha sett träden, men bollpilar är dom mest förlåtande träden man kan beskära.
   För det första, behöver ni alla tio träden? Det kan vara en lösning att ta bort vartannat träd, så får dom bli stora och ståtliga utan att man “hamlar” dom, vilket är vad du beskriver att arboristen skulle göra? Det kan kännas tomt från början, men de kvarvarande träden kommer att fylla igen hyfsat bra. Det beror ju självklart på hur långt det är mellan träden.
   Annars skulle jag nog försöka beskära träden själva. Här hittar du en länk till wikipedias sida om hamling, spana även in vad ert bibliotek har för böcker i beskärning, och behöver du ytterligare hjälp kan du fortsätta skriva här så ska jag se vad jag kan göra på distans :) När ni börjar beskära, välj ut ett träd som försöksobjekt och öva på det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.